Veelgestelde vragen

U bevindt zich hier: Aspirine Ľ Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over het aspirientje (acetylsalicylzuur)

Wat is de werking van een aspirientje?

Het werkt pijnstillend, koortsremmend, en in hogere dosering ook ontstekingsremmend. Het remt de bloedplaatjesaggregatie waardoor de bloedingstijd wordt verlengd en de bloedstolling wordt vertraagd. Een aspirientje wordt daarom zowel toegepast als pijnstiller, koortsverlager en ontstekingsremmer, en in lagere doseringen wordt het gebruikt ter verlaging van de kans op het optreden van bloedstolsels bij patiŽnten die hart- of hersenproblemen hebben.

Wanneer gebruik je een aspirientje?

De werkzame stof heeft een pijnstillende, koortsverlagende en ontstekingsremmende werking indien toegediend in hogere doseringen (500 mg per keer, 4 tot 6 keer per dag). Bij lagere doseringen (30-100 mg, 1x per dag) werkt dit geneesmiddel bloedverdunnend en het wordt in deze dosering toegepast bij patiŽnten ter verlaging van de kans op een hart- of herseninfarct. In hogere doseringen wordt aspirine gebruikt bij koorts en pijn bij griep en verkoudheid, bij hoofdpijn en kiespijn, menstruatiepijn, spit, spier- en zenuwpijn en reumatische pijn.

Wat er gebeurt er als je te veel aspirientjes slikt?

De belangrijkste bijwerking van het gebruik van dit geneesmiddel is het optreden van maagdarmstoornissen zoals misselijkheid, maagpijn, braken en zuurbranden. Langdurig hoog doseren kan aanleiding geven tot bloedverlies in het maagdarmkanaal en het optreden van maagzweren.

Het verschil tussen Paracetamol en aspirientjes?

Het zijn twee totaal verschillende stoffen met een verschillend werkingsmechanisme. Paracetamol heeft alleen een pijnstillende en koortswerende werking terwijl aspirientjes ook een ontstekingsremmende werking bezitten. Ook op het gebied van bijwerkingen en overdosering zijn beide stoffen totaal verschillend.

Kunnen aspirientjes maagklachten veroorzaken?

Ontstekingsremmende stoffen kunnen inderdaad een negatief effect op de maagwand hebben, en als gevolg daarvan kunnen maagklachten ontstaan. Als u aspirientjes als pijnstiller gebruikt zijn er diverse alternatieven, bijvoorbeeld paracetamol. Gebruikt u het echter als bloedverdunner dan is paracetamol geen alternatief. Er bestaat wel een opgeloste vorm die speciaal is gemaakt om de kans op maagschade mogelijk te verkleinen, maar of dit werkelijk ook zo is, is (nog) niet aangetoond. Vraag om informatie bij uw trombosedienst, uw cardioloog of uw huisarts.

Klik hier voor een algemene bijsluiter van aspirine (acetylsalicylzuur) -->

U bevindt zich hier: Aspirine Ľ Veelgestelde vragen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Aspirine.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)